Tetőfelújítás buktatói - mikre ügyeljünk?

Beázik, összedől, régi, vagy csak csúnya? Sokak életében legalább egyszer előjön a tetőfelújítás problémája. Ha csak egyszer, akkor még szerencsésnek is tarthatja magát az ember, de erről majd később…

Szakemberválasztás

Első és legfontosabb dolog a megfelelő szakember választása. És itt a hangsúly a képzett szakemberen van (itt meg kell említenem, hogy a tetőfedő az nem ács és az ács sem tetőfedő. Ez két külön szakma(!)). Számtalanszor halljuk pl., hogy van egy ismerősöm, ő már csinált ilyet és nagyon rendes ember. Biztosan így is van, de ne feledjük: mi nem barátokat szeretnénk magunknak (jelen esetben), hanem egy megfelelően képzett embert, akire rábízhatjuk az otthonunkat, értékeinket. Aki napi szinten mozog ezen a területen (hivatalosan), követi a szakmában fellépő újításokat, rendelkezik referenciákkal, teljes kőrű garanciát ad és leinformálható. Tapasztalatból állíthatjuk, hogy nagyon kevés az ilyen szakember.
Mi azt valljuk: ha valaki tetőt csináltat, akkor azt életében csak egyszer tegye.

Állapotfelmérés

Fontos dolog először is a jelenlegi állapot felmérése. Maga a tetőszerkezetet és az építmény állapotát is jó, ha megnézzük (pl. ha nehezebb fedőanyagot szeretnénk a jelenleginél és mondjuk az épületünk is régi építésű).  Ha nem pontos az állapotfelmérés, akkor többletkölség fog jelentkezni a későbbiekben. Mértéke a tévedés nagyságától függ.

Fedőanyag választás

Itt figyelembe vehetjük a jelenlegi adottságokat (olcsóbb) és ahhoz igazodunk, vagy szubjektív alapon hozzuk meg a döntést. A piacon számtalan fedőanyaggyártó létezik, de ne csak ár alapon döntsünk. A későbbiekben ez megbosszulhatja magát.

Kivitelezés

Megfelelő képzett szakemberrel. Érdemes referenciákkal rendelkező szakembert keresni, és le is kell ellenőrizni azokat. Kössön szerződést munkakezdés előtt, melyben a fizetési ütem és az átadás-átvétel időpontja is szerepel. Az iparos garanciavállalásáról nem kell külön rendelkezni, azt kormányrendelet szabályozza.

Konklúzió

Nem azon lehet spórolni, hogy mindenben csak a legolcsóbb árajánlatokat fogadom el (persze a drága is lehet rossz), mert biztos az lesz a legdrágább megoldás a későbbiekben. A tetőfedő anyagokat össze kell hasonlítani egymással (műszaki paraméterek, garanciák stb…) Minden esetben kell kérni referenciákat a kivitelezőtől és kérdezzünk utána a kivitelezőnek (előző munkáinál, gyártóknál). Nem árt egy kicsit szakmailag is trenírozni magunkat. Egy tetőt nem pár évre, hanem több évtizedre kell tervezni és elkészítetni.

Ha Ön is hosszútávon gondolkodik, akkor gondolkodjon velünk! Közel 30 év szakmai tapasztalat és termékismeret az Ön szolgálatában.