Tetőfelújítás... Mikor kell? Milyen fedőanyaggal? Meddig tart?

Tetőfelújítást legkésőbb akkor kell megejteni, mikor már felléptek a problémák. Ha egy kicsit előre gondolkodunk, akkor az alábbi kellemetlenségektől meg tudjuk kímélni magunkat:

  1. Mivel, már előjött problémákról beszélünk, nagy valószínűséggel már anyagi károm is van.
  2. Honnan "akasszak le" azonnal, egy szakképzett és megbízható tetőfedő csapatot?
  3. Van -e most elég időm az egész projekt menedzselésére?
  4. És nem utolsó sorban: mivel nem tervezett kiadásról beszélünk, van-e elég rendelkezésre álló forrás?

Ezek a tényezők sokba kerülnek és idegileg is próbára teszik az embert. Nem szabad megvárni, míg előjönnek a problémák. A legjobban akkor jár, ha rendszeres időközönként átnézeti a tetőt, vagy egy teljes állapotfelmérést kér egy képzett szakembertől. Ennek a költsége minimális, vagy teljesen ingyenes (legalábbis nálunk).

Ha megtörtént az állapotfelmérés, akkor el kell dönteni, hogy mi kerüljön fel a tetőre. Szándékosan nem írok fedőanyag típusokat, de már a tetőfelújítás előtt tisztába kell lennie vele. Erre azért van szükség, mert az előkészületi munkáknak a fedőanyaghoz kell igazodnia. Ha a döntést az épület szerkezeti elemeinek figyelembevételeivel hozzuk meg és nem szubjektív alapon, akkor lehet spórolni is akár (pl: van nekem egy régi hullámpalás épületem, megfelelő alap és koszorú nélkül, vékony falakkal és nagy szarufaközökkel. Ha én arra hódfarkú betoncserepet szeretnék, akkor valószínű, hogy az előkészületi munkák -alaperősítés, szerkezet átalakítás és megerősítés stb..- többe kerül, mint ha egy könnyű tetőt választottam volna.)

A tetőfelújítás időtartama sok dologtól függ:

  • tetőfelület nagyságától,
  • a tető típusától,
  • a tető jelenlegi állapota és a kívánt fedőanyag közötti viszonyától
  • és minden olyan tényezőtől és munkától, ami időbe kerül.

A mai világban egy kicsit gyorsabban megy a tetőfelújítás, vagy tetőépítés, mint a régi időkben. Korszerű anyagokkal, fejlett eszközök használatával és képzett szakember gárdánkkal mi lerövidítjük az időt.

Forduljon Ön is hozzánk bizalommal! Segítünk.

 

Lábodi Attila
tetőfedő, szakreferens