Tetőcserepek pótlása vihar után

 

A nyári viharokban nem ritka, hogy háztetők sérülnek meg a nagy és hirtelen jött széltől, villámcsapástól, vagy éppen a jégtől. A minap egy úr azzal keresett meg minket, hogy a viharban a villám belevágott a házának tetejébe, pár cserép megsérült, azok helyett kellene új, vagyis pótlás. Sokan nem is gondolnák, hogy a tetőcserepek pótlása, azaz beszerzése nem mindig könnyű feladat. Ha frissen vagy pár éve vásárolt termekről van szó, viszonylag egyszerűbb dolgunk van. De, régi cserép típusnál ütközhetünk nehézségbe. A cserépgyártók sűrűn változtatják a kínálatukat, ami azt jelenti, hogy új termékek jelennek meg, ugyanakkor pár régebbnek vélt típust kivezetnek. Pótlást kötelesek tartani egy ideig, de nem a végtelenségig. Évekkel ezelőtt mi is tartottunk készleten néhány fajta cserépből pont az ilyen viharkárok végett, ma már nem. Rengeteg fajta cserép létezik, sajnos sok helyet foglaltak el a raktárban. Úgy látjuk, hogy más kereskedések is így vannak ezzel, mert egyre kevesebb helyen beszerezhetőek, főleg a régebbi típusú cserepek.

Saját, jó tanácsaink hosszú évek tapasztalatai alapján:

1. Ha cseréppótlás túrára indulunk, legyen nálunk az adott fajtából egy darab, amit a kereskedésben bemutatunk, így az eladó jobban be tudja azonosítani a fedőanyag fajtáját.

2. Az is segítség lehet, ha a régi vásárlásról megvan a számlánk, amin rajta van a cserép neve és fajtája.

3. Szoktuk még javasolni az internetes keresést és az azon leledző apróhirdetéseket. Ott sokszor könnyebben lehet cseréppótlást találni.  

4. Ha pedig mégsem találunk ugyanolyan cserepet, mint amit keresünk, akkor kénytelenek leszünk kompromisszumot kötni és egy hasonló színű es méretű cserepet választani.

5. A sérült cserepeket esetlegesen lehet ragasztani (speciális, megfelelő ragasztókkal), de a legjobb egy teljesen új darabbal cserélni. Hiszen ki tudja, mennyit bír a ragasztó. És nem adunk táptalajt annak, hogy ugyanaz a cserép még egyszer tönkremegy.

6. Ne feledje! Ha még egyszer tetőépítés vagy felújítás előtt fog állni, akkor mindenképpen hagyjon az adott fedőanyagból pótlás céljára pár darabot. Akár az idomcserepekből is (kúp, elosztó stb..), mert azokat még nehezebb pótolni.

Tetőinket mentsd meg a vihartól, oh istenem. 

Írta: Beck Krisztina