A „Kádár-kockák” új koronái– avagy sátortetők felújítása

„Építessen ön is családi-házat!” - olvasható a felhívás az 1963-as Baranya megyei Kisipari szövetkezetek színes tájékoztatójában. És milyen legyen? Mondjuk kocka ház, sátortetővel. Miért? Mert az gazdaságos megoldás, és még „kalákában” is tudják építeni. Jön a Józsi meg a Pisti, már hallom is a betonkeverő hangját, közben rotyog a gulyás.

 A sátortetős kockaházak általában négyzet alakú 10x10-es, kb.100 m2-es családi ház típusok. Az 1950-es évek elején terjedtek el és egészen a ‘80-as évek végéig voltak jelen. Elterjedése két egymás után bekövetkező nagy árvíznek is köszönhető. 

(Kádár kockák történet elhelyezése. Időtengely. Készítette Szolnoki József. )

 

Az 1960-as években a szakszervezetek tervezői gyakorlatilag bagóért terveztek meg a házakat a megrendelő által kockás lapra golyóstollal felskiccelt tervek és a megfelelő szóbeli útbaigazítás alapján („olyan legyen a tornác, mint a szomszédomnak”; „az egyik kő kijjebb, a másik beljebb legyen”). Egy a százas léptékű tervek készültek az engedélyeztetéshez, amelyek alapján a mester szívbaj nélkül építette meg a házakat; a művezetés és a műszaki ellenőrzés hiányában pedig a megrendelő menetközben is módosíthatott, főleg ha kiderült, hogy a hiánygazdaságnak köszönhetően a TÜZÉP-nél éppen nincsen a tervlapokon szereplő nyílászáró.

Cégünk azt látja, hogy a 40 és 50 évvel ezelőtt készített sátortetők ideje lejárt, megérettek a felújításra. Elmondható, hogy még mindig sok házon található azbesztes pala. Két féle mód lehetséges egy sátortető (vagy másfajta rajzolatú tető) felújításra. Az első az, amikor palára építünk új héjazatot (ilyenkor csak könnyű tető szerelhető fel), vagy (és ez a második lehetőség) lebontjuk azt, és szervezett keretek között a megfelelő hulladékmegsemmisítőbe juttatjuk. Ebben cégünk szintén segítséget tud nyújtani, a palaelszállítástól pedig nem kell megijedni. 

Az új fedőanyag választása elsőre könnyűnek tűnhet, de nem mindig az. Számos tanácstalan érdeklődővel találkozunk nap, mint nap. Ezért, szeretünk minden vásárlóval egyedileg foglalkozni: beszélgetni, tanácsot adni, termékeket bemutatni. Érdemes statikussal megvizsgáltatni a tetőszerkezetet, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy mit bír el a tetőnk. Ne a mesterember döntse el hasraütésre. Ha a tető bírja a súlyt, akkor számos cserép közül választhatunk (de a szerkezetet is megerősíthetjük). Ellenkező esetben is van megoldás, a könnyű tető. Jó tanácsként szeretnénk kiemelni, hogy a felújítás során érdemes körültekintően eljárni a termékek garanciáját, illetve a tetőkiegészítők minőségét illetően. A vevőnek általában három elvárása van a fedőanyaggal kapcsolatban: olcsó, jó, és minőségi legyen! Ez nem lehetséges ily módon.

Mikor van szükség a tető felújítására? Ha a meglévő ácsszerkezet tönkrement és ezért teljes cseréje szükséges, erősen károsodott egyes elemei cserélendők vagy megerősítendők, szarufái erősen károsodtak (pl. gomba- és rovarkárosak), cseréjük szükséges, tetőlécezése erősen károsodott. Ha a meglévő tetőfedés anyaga elöregedett, károsodott, környezetvédelmi szempontból alkalmatlan és ezért elbontandó, nem vízzáró, átereszti a csapadékot, részben tönkrement (repedezett, törött, kifagyott), elbontandó, és az elbontott tetőfedő elemek újrahasznosítása nem megoldható, károsodott, elöregedett, és tönkrement elemeinek pótlása nem lehetséges.

A felújítás menete általában így zajlik: szakemberválasztás, helyszíni felmérés, fedőanyag választás és végül a kivitelezés. Ne felejtsen el szerződést kötni a munka kezdés előtt!

Keressen minket! Állunk rendelkezésükre tetőfedőanyag értékesítéssel és szaktanácsadással.

 

Beck Tetőszerviz Kft.

Tel: 82/416-808

www.beck-tető.hu

 

Összeállította: Beck Krisztina 

 

 

Források: 

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1d%C3%A1r-kocka

http://meonline.hu/archivum/a-posztkommunista-magyar-kocka/

http://hg.hu/cikkek/varos/8281-a-satortetos-kockahaz-leleplezese