Hőszigetelő anyagok

Általános jellemzés

A hőszigetelő anyagok a természetben előforduló vagy mesterségesen előállított anyagokból gyártott kis testsűrűségű termékek, amelyek szilárd vázból és zárt vagy nyitott (általában levegővel kitöltött) pórusokból és kapillárisokból épülnek fel. Mivel az álló levegő jó hőszigetelő, ezért jelenléte a pórusokban jó hőszigetelő képességet biztosít.
A hőszigetelések jelentős mértékben csökkentik a szerkezet egyes rétegeinek általában eltérő hőmozgását és az ebből származó feszültségeket. Kiküszöbölik a szerkezet egyes rétegeiben a párahatás következtében fellépő káros elváltozásokat.
A szálas hőszigetelő anyagoknál a vattaszerűen összesűrített elemi szálak közé szorul be a hőszigetelő levegő. A szálas anyagokat az üveg, különböző kőzetek és a salak olvadékából állítják elő.
Üreges szerkezetű hőszigetelő anyagok: pl. a habüveg, a műanyag habok és a parafa. Egyenletes elhelyezkedésű és méretű pórusok jellemzik.
Az ömlesztett anyagokból felépített hőszigetelő anyag szerkezetében a szemcsék között pórusok alakulnak ki. Ilyen anyag pl. a perlit vagy a perlitbeton

 

A hőszigetelő anyagokkal szemben támasztott követelmények:

  • alacsony hővezetési tényező, minél kisebb az értéke annál jobb az anyag hőszigetelő képessége
  • fizikai és kémiai stabilitás abban a hőmérsékleti tartományban, amelyben a hőszigetelő anyagot alkalmazzák.
  • a hőszigetelő anyagok ne legyenek nedvszívó tulajdonságúak, lehetőleg közömbösen viselkedjenek a nedvességgel szemben. A hőszigetelő anyagokba kerülő víz jelentősen rontja a hőszigetelő képességet
  • a hőszigetelő anyagok és a velük érintkező anyagok között nem léphet fel korrózió
  • a hőszigetelő anyagoknak közömbösnek kell lenniük a különböző rágcsálókkal, gombákkal szemben.
  • speciális alkalmazási területeken a szigetelőanyagoknak megfelelően terhelhetőnek kell lenniük. Ilyen pl. a padlóburkolat alatt elhelyezet lépésálló hőszigetelő réteg.
     

 

Medgyaszay SZIGK, Veszprém