Favédelmi eljárások, fakezelés

Favédelmi eljárások

Az épületfák gombásodás elleni védelmét gombaölő szerek alkalmazásával lehet biztosítani. A faanyagvédelem lehet:

 • megelőző védelem
 • megszüntető védelem
 • tűz elleni védelem

A megelőző védelem: célja a károsodások bekövetkezésének megakadályozása. Ilyenkor a faanyag még beépítetlen, így a védőszer felhordása különféle eljárásokkal lehetséges.


A megszüntető védelem: célja a bekövetkezett kár megszüntetése. A védelem első lépése: az átnedvesedés okát megszüntetni, az épületet kiszárítani, majd el kell távolítani a faanyagot és el kell égetni. A fertőzött rész környékén a vakolatot le kell verni, a fugákat ki kell kaparni.
 

A fa tartósságát, időállóságát, a rovarokkal, ill. a gombákkal szembeni ellenállóképességét a következő eljárásokkal lehet fokozni:

 1. kilúgozás: csökkentjük a fa fehérje-és keményítőtartalmát. 100°C-os gőzzel végzik, elpusztítja a fában lévő gombaspórákat és a rovarokat.
 2. hőkezelés: tartósan 60°C feletti hőmérsékleten a spórák és rovarpeték elpusztulnak. Hősugárzóval, lángszóróval végzik.
 3. impregnálás: gombaölő anyagokkal. Lehet:
  - mázolás: már beépített felületek utókezelésére
  - permetezés: beépített faanyag védelmére
  - bemártás:a felületi védelem egyszerű formája
  - telítés: légmentesen zárt telítőhengerbe helyezett faanyagba nagy nyomással juttatják be a telítőszert
  - áztatás: így is telíthetjük a faanyagot.


Tűz elleni védelem: a faanyag gyúlékonyságát és éghetőségét különböző égésgátló vagy késleltető anyagokkal lehet csökkenteni. Ezek az anyagok nem változtatják éghetetlenné a faanyagot, csupán gyúlékonyságát csökkenti, az égés folyamatát lassítják, és elharapózását akadályozzák meg. A faanyagot kétféleképpen tudjuk megvédeni a tűz káros hatásaitól:

 1. túlságos felmelegedés megakadályozásával
 2. keletkezett éghető gázok meggyulladásának megakadályozásával

Ez a következő módon ható égésgátló anyagok felhasználásával érhető el:
- hőelvonó anyagok alkalmazásával: megakadályozzák a faanyag felhevülését olyan módon, hogy a védőanyag olvadása, párolgása hőelvonással jár
- felületi szénréteg keletkezését előidéző anyagok alkalmazásával: a jó szigetelőréteg akadályozza a belső részek felmelegedését
- szigetelőanyagok alkalmazásával: megakadályozzák, hogy az oxigén a gyúlékony faanyaghoz jusson.