Zöld tetőkkel a klímaváltozás ellen

A zöldtetők klímajavító szerepéről, hogy a csupasz tetők éjszaka kiadják a hőt, a termikus áramlatok a finom port lebegésben tartják, bizonyára sokan tudnak.

Fotó: infobeck.com

Arról azonban, hogy emiatt a belváros felett 30-40 %-kal gyakoribban a zivatarok, mint peremkerületben már kevesen hallottak. A tetőkertek levegőminőség javító hatása vitathatatlan, nem véletlen, hogy Pekingben 40 ezer hektár zöldtetőt “telepítettek”.

Németország nem csak a környezettudatosságban jár élen, de úttörőnek számít a zöldtetők támogatási rendszerében is. Az építési területeken, beruházásoknál egyrészt előírják az alkalmazását, másrészt közvetlen támogatásban részesül az építtető. Sőt, terjedését indirekt módon segítve, a csatornadíjak mérséklésén keresztül megtakarítást is eredményez (kevesebb elfolyás). A támogatottság aranyéveiben Darmstadtban épületenként akár 10 ezer euró támogatást is felvehettek, az építési költség akár felét visszafizették. Észak-Westfaliában négyzetmétereként 15 ezer eurót kaphatott az, aki garantálta, hogy a csapadékvíz 70 százalékát a tető visszatartja (az elfolyási tényező 0,3-ál kisebb). Ez a támogatás arányaiban lecsökkent, de még mindig nem hagyják magukra a zöldítőket.

A vízelfolyásos technológia beépítésével a felesleges, a növényzet által nem hasznosított csapadékvíz elvezethető (a növényzet alatt összegyűlt 4 cm feletti vízoszlopból) és ciszternában tárolva és szárazság idején visszaszivattyúzva a tető öntözése is megoldható. Ezen technológia előnyét a berlini Potsdam téren álló épület 10 ezer négyzetméternyi zöldtetején mérték: éves szinten 23 ezer köbméter ivóvizet takarítottak meg az esővíz WC-öblítésre és locsolásra fordításával.
 

Bohus Anita greenfoBővebben: www.greenfo.hu