Tetőszerkezet építés

Tetőszerkezet alatt általában a vízszintes vagy ferde külső térelhatároló szerkezetet értjük. A tetőszerkezet fogalomkörébe tartozik az elhatárolás valamennyi rétege, a teherhordó-tartószerkezettől a hővédelmet és csapadék elleni védelmet biztosító rétegeken át a különböző páratechnikai illetve védő elválasztó rétegekkel bezárólag.

Tetőszerkezet építésénél több alternatíva áll rendelkezésre: lehet fémből és fábó (ácsolt, szeglemezes) is. A fémszerkezet az igazából a nagy csarnokokra jellemző, de létezik olyan készház megoldás is, melynél minden szerkezet (még a tető is) fémből készül el. Választáskor figyelembe kell még venni, a tetőtér, padlás hasznosításának igényét is. A tetőszerkezeteket többféle képpen lehet még csopotrosítani: hajlásszög szerint, hasznosítás jellege szerint és szigetelőanyag szerint (lapostetők) is.

Hajlásszög szerinti csoportosítás:

  • 5°> alacsony hajlású tető
  • 5°-16° kis hajlású tető
  • 16°45° közepes hajlású tető
  • 45°<  meredek hajlású tető

Hasznosítás jellege szerinti csoportosítás:

  • nem hasznosított tetők
  • hasznosított tetők: járható, vagy terasz tetők; növényzettel tetepített tetők; gépjárművel járható tetők

A rétegfelépítés alapján, a tető müködéséhez tartozó rétegek elhelyezkedése szerint lehet: egyhéjú (egyenes, fordított és kettős hőszigetelésű), és kéthéjú vagy átszellőztetett tető.

Tetőszerkezet építésekor mindig a kiírt terveknek megfelelően kell eljárni, minden egyéb eltérést jóvá kell hagyatni.

 

Verlag Dashöfer (Tetőszerkezetek A-tól Z-ig), ÉMSZ(Cserépfedések)