Ruukki - 50 éves a Rautaruukki

2010. február 17-én ünnepelték a Rautaruukki alapításának 50. évfordulóját. A vállalatot a finn állam és hét vezető finn fémipari cég, a Fiskars, a Lokomo, az Otanmäki, az Outokumpu, a Rauma-Repola, a Valmet és a Wärtsilä alapította. 
 
„A Ruukki hagyományos acélgyártóból ötven év alatt az acél- és gépipar sokoldalú nemzetközi szereplőjévé vált, amely 27 országban szolgálja ki ügyfeleit. A cég sikereinek alapja ugyanaz, mint a Ruukki korai időszakában: hozzáértő emberek és szoros, tartós együttműködés az ügyfelekkel. Évfordulónkat munkával ünnepeljük, dolgozónkkal és ügyfeleinkkel együtt,” – mondja Sakari Tamminen elnök-vezérigazgató.
 
A Rautaruukki a finnországi Raahe városában kezdte meg működését, ahol az 1960-as években létesített acélmű az első olyan nyugati létesítmény volt, amelyben az új, költséghatékony folyamatos öntőeljárással készítettek acélt. Az 1970-es években az acélfeldolgozás is a tevékenység részévé vált, és Hämeenlinnában megépült a hideghengermű, amelyben megkezdődött a csőgyártás. Az 1980-as évtizedben a cég Nyugat-Európában kereste a bővülés lehetőségét kereskedelmi képviseletek nyitásával és felvásárlásokkal. Az 1990-es évek elején a Ruukki a Rannila nevű finn acéltetőgyártó cég felvásárlásával az építőiparban is megjelent. Az 1990-es évek végén a kelet-európai piacok is megnyíltak a vállalat előtt, először a balti országokban és Lengyelországban, majd később Oroszországban, Ukrajnában, Csehországban és Magyarországon.

A Ruukki számos ismert projektben kamatoztatta szakértelmét, ilyen például a londoni Heathrow repülőtér 5. terminálja, az új oslói operaház vagy a világ legnagyobb óceánjáró hajója, a Tengerek Oázisa.

Forrás és bővebben: www.ruukki.hu

 

Kapcsolódó cikkek: