Épületfa - az erdőtől a tetőig (video)

Sokan láttak már építkezéseknél faanyagot, épületfát (tetőlécet, szarufát, gerendákat stb..). De vajon, mit tudunk a fáról? Honnan jött? Hogyan került a tetőnkre a házunkba?

 

Az erdőt alkotó fák fajtáját az Egyenlítőtől való távolság és a tengerszint feletti magasság határozza meg. 

Lucfenyő erdő
fotó: www.fagosz.hu

Kis önsúlya mellett nagy teherbíró képessége van. Száraz állapotban kiváló hő-, hang- és elektromos szigetelő. Megfelelő körülmények között tartós. Vegyileg ellenálló. A természettől szinte készen kapva akár kézi erővel is megmunkálható természetes szépségű, környezetbarát anyag. Nedvességváltozás hatására változtatja alakját, méretét, gomba- és rovarkártevők megtámadhatják, az egyéb építési anyagokhoz képest alacsony hőmérsékleten meggyullad, inhomogén a szerkezete, és az esetleges fahibák miatt a teherbíró képessége nem megbízhatóan egyenletes.

A fákat vágásérett korban kell kitermelni. Vágásérett a fa, ha intenzív növekedését befejezte, és a fatörzsben már kialakult a fafajra jellemző geszt-szíjács arány. A vágásérett kort meghaladó túltartott fák minősége gyakran romlik, biológiai kártevők és viharkárok áldozataivá válhatnak.

Az építőipar sokféle típusú épületfát használ, de a legjelentősebb a Lucfenyő.

 

Lucfenyő

Európában őshonos, előfordulása 600 – 1900 m magasságon gyakori. Sűrűn egyesével álló 1,2 – 2 cm hosszú, szúrós zöld tűlevelei az ágakon gyengén csavarvonalban helyezkednek el. Kérge világosbarna, idősebb korban vöröses, kéregcserepei lekerekítettek.

 • Fatörzs magassága: 40 – 60 m
 • Törzsátmérő: 1,2 – 2 m
 • Évgyűrűk: Az évgyűrűhatár éles, a széles korai pászta fokozatosan megy át a keskeny késői pásztába.
 • Bélsugár: Apró, fénylő tükrökként a sugármetszeten láthatók.
 • Gyantajárat: Kevés, apró.
 • Szín: Színes geszt nélküli fája sárgásfehér, a nap hatására erősen sötétedik.
 • Sűrűség: 470 kg.m3.

Egyéb műszaki tulajdonságok: Lágy, könnyű, minden eljárással könnyen megmunkálható, jól pácolható, telíthető, nem tartós.

Leggyakoribb hibák és kártevők: Gyakran csomós, a csomók általában barna színűek. Kékülésre hajlamos. A beépített faanyagot a pincegomba, a könnyező házigomba és a házi kéreggomba károsítja. A rovarok (kopogóbogár) is gyakran támadják.

fotó: www.baubid.hu

Felhasználás: A bútorgyártásban tömörfa és furnér formában, ajtó- és ablakgyártás, hajópadló, lambéria. Az építőiparban tetőgerendák, tetőlécek, ács- és állványszerkezetek (épületfa), vezetékoszlop, csónakgyártás, cellulóz- és papírgyártás. A sűrű évgyűrűszerkezetű hibátlan lucfenyőt a hangszergyártás hasznosítja.

 

Az épületfa megmunkálása és műszaki tulajdonságai szempontjából fontos vizsgálni:

 • az évgyűrűszerkezet változását, fő jellemzőit;
 • a fatest főbb részeit a béltől a kéregig, ezek mennyiségi arányát és tulajdonságait (évgyűrűk, edények, gyantajáratok, bélsugarak, bél, szíjács, geszt, kéreg, illat, fény).
   

A fa vegyületei

A fát felépítő vegyületek az ásványi eredetű összetevők kivételével szőlőcukor- származékok. Alapvetően két csoportba oszthatók:

 • vázvegyületek,
 • egyéb vegyületek.

Vázvegyületek

A sejtfalat felépítő vegyületek, amelyek minden elfásodott növényi részben megtalálhatók. Mennyiségük a fa fajtájától és a növekedés körülményeitől függően változó:

Cellulóz: 48-50%, hemicellulóz: 12-28%, lignin: 18-38%.

A fa egyéb vegyületei

A sejtfalat felépítő vázvegyületeken kívül a gesztesedés során egyéb vegyületek is beépülnek a sejtfalba vagy a sejtüregbe. Jelenlétük, mennyiségük módosítja a faanyag tulajdonságait (csersav, gyanta, festékek, keményítő, nitrogén, ásványi anyagok).

 

 Épületfa főbb fizikai tulajdonságai

A külső megjelenési forma, térfogattömeg és sűrűség, a fa nedvességtartalma, zsugorodás és dagadás, és egyéb fizikai tulajdonságok (hőtulajdonságok, elektromos tulajdonság, hangtani tulajdonság, súrlódás, tartósság).


A legjellemzőbb mechanikai tulajdonságok

A rugalmasság, a szilárdság (húzó-, nyomó-, hajlító-, nyíró-, csavaró-, ütő-törő szilárdság), a keménység, a hasíthatóság és a kopásállóság.    (forrás: www.soskn.sk)

 

Természetesen az építetőnek nem kell tudnia ezeket az információkat, viszont a szakembereknek feltétlenül tisztába kell lenniük vele.

 

Kapcsolódó cikkek: