Családi ház vásárlás: hogyan vizsgáljuk át a tetőt?

Családi ház vásárlásakor - ha nem akarunk szakembert hívni - fontos dolog a tető átvizsgálása. Egyrészt a fedőanyag állapotát kell megnézni, másrészt magát a tetőszerkezet állapotát kell átvizsgálni. Fontos megfigyelni továbbá, hogy jól funkcionál-e, nincs e beázás valahol (ez kortól, állapottól független).

Először is: szemrevételezzük kívülről az épület tetőjét. Itt elcsúszott, törött, hiányzó cserepeket keressünk. Figyeljük meg a vápák, kéményszegélyek, oromszegények és falszegélyek környékét is, ha van. Ha van tetőáttörés (szellőzők, villany, tetőablak stb..), azok környékét is nézzük meg. Jó lenne, ha létrán felmászva leellenőriznénk a csatorna állapotát és bekukkanthatnánk a cserép alá is (ez azért fontos, mert ha tetőtér beépítés van, akkor itt meg tudunk győződni például a tetőfólia létéről is).

Figyeljük meg, hogy a tető felett van-e növényzet, fa. A tetőhöz nem szabad hozzáérnie növényzetnek, ha pedig fa van felette, akkor rendszeresen tisztítani kell a tetőt és az ereszcsatornát is. Nézzük meg, megoldott-e a hó fogás. Ha nem, gondoskodni kell hófogók elhelyezéséről. Lessünk be az alsó cserépsor alá lentről és figyeljük meg, hogy fel lett-e szerelve madárfésű és szellőzőszalag. Az előbbin van a cserép, a szellőzőszalag pedig a tetőfólia és a tetőléc közötti részt takarja (ellenléc keresztmetszetét). Ha mindent rendben találunk, akkor mehetünk a padlásra, vagy a tetőtérbe.


Padlásnál viszonylag egyszerű a dolog. Ha nincs beépítve a tetőtér és szabadon látszik a szerkezet és a tetőfólia, akkor csak alaposan át kell vizsgálni. Víz folyására utaló nyomokat kell keresni. Ha találunk, azon a környéken a tetőszerkezetet gondosan meg kell nézni. Itt korhadást, penészesedést kell keresni.

Vizsgálni kell statikai szempontból is, pl: kell-e székállást kiépíteni fedőanyagcserénél, és a jelenlegi keresztmetszeteket is meg tudjuk mérni (pl: szarufa). Fontos, hogy megnézzük van-e betonkoszorú. Ennek hiánya leszűkíti az esetleges fedőanyagcserénél szóba jöhető lehetőségeket.

Tetőtér beépítésnél bonyolúltabb a helyzet. Ott, ahol lehet (kivűl, vagy belül), meg kell nézni, hogy jó-e a rétegrend. Belülről kifelé haladva: burkolat (lambéria, gipszkarton stb.), lécváz, párazáró fólia - mely az átlapolásoknál le van ragasztva, hőszigetelő anyag (ez lehet: szarufa között, alatt, felett, vagy ezek variációi) páraáteresztő fólia, ellenléc, cserépléc, fedés. Ez a legjellemzőbb rétegrend, amivel találkozhatunk de léteznek más megoldások (PUR/PIR, stb..) is.

Ha nem rég készült a tető, lehet, hogy van még rá garancia. Kérdezzük meg! Természetesen egy szakember ezeken kívül több dolgot is megnéz, ha biztosra akarunk menni, hívjunk egyet! Cégünk fő profilja a tetőfelújítás, így ha megbízható megoldást keres hosszútávra, akkor keressen fel minket. Ne feledje: az Ön otthona fontos dolog. Számunkra is.

 

 

Kapcsolódó cikkek: