Jó, ha tudjuk: Milyen a síkkollektorok felépítése

Jó hír, hogy Magyarországon is dinamikusan fejlődik a Nap energiáját hasznosító kollektoros rendszerek piaca. Biztosak vagyunk azonban abban, hogy kizárólag a megfelelő minőségű termékek kerülnek hazánkba? Ahhoz, hogy ezt a kérdést meg tudjuk ítélni, ismernünk kell e termékek felépítését.

Épületeinken kétfajta típusú rendszerrel találkozhatunk: vákuumcsöves kollektorokkal és síkkollektorokkal. Nyugat-európában, az úgymond érett szolárpiacokon egyértelműen a síkkolektorok az elterjedtebbek és a hazai tapasztalok is azt mutatják, hogy ezek működése megbízhatóbb. Ezért cikkünk is ezen berendezések felépítését kívánja bemutatni, mivel még ezen a csoporton belül is elég nagy különbségeket találunk mind a minőséget, mind árat illetően.
 
Minden síkkollektor lelke az ún. abszorber, mely egy vékony lemez, amely elnyeli a napsugarakat és azokat hővé alakítja. Ezeknek a lemezeknek az anyaga általában réz vagy alumínium. Az alumínium olcsóbb, de a réznek másfélszer olyan jó a hővezetése, kollektoroknál pedig ez fontos szempont. Az abszorberhez kapcsolódik egy csőhálózat, melyben fagyálló folyadék kering és szállítja a hőt oda, ahol az eltárolásra kerül. De hogyan kapcsolódik egymáshoz az abszorber és a csőhálózat? Fontos kérdés, mivel nagyban befolyásolhatja kollektorunk minőségét.
 
Létezik egyszerű és olcsó eljárás, például préseléssel vagy forrasztással kapcsolódnak össze az alkatrészek, de ezek nem tartósak.
Megoldás lehet, ha a kapcsolat létrehozásánál ultrahangos hegesztést alkalmazunk. Az így létrehozott kötés mindent elvisel, soha nem kell tartanunk attól, hogy túlmelegedés hatására a kollektorunkban károsodás keletkezik.
 
Tudjuk jól, hogy a fekete szín milyen jó hőelnyelő. A gyártók azonban hamar rájöttek arra, hogy fekete króm használatával növelhető a kollektorok hatásfoka. Sajnos sok kollektorgyártó megmaradt ennél a technikánál, holott a technológia az óta fejlődött és megjelentek a szelektív abszorberek. Ezek lényege, hogy egy olyan vegyület kerül az abszorber felületére, amely a napsugárzás 95%-át elnyeli és minimális a visszaverődés.
A kollektorokat fentről üveg védi a csapadéktól. De fontos, szempont, hogy az üveg magas fényáteresztő-képességű legyen, akár több évtized elteltével is, ezért a legjobb, ha vasban szegény üveget alkalmazunk. Az üveg visszatükröződését csökkenthetjük, illetve kollektorunk hatásfokát növelhetjük, ha az üveg felső felülete sík, alsó felülete azonban prizmásított. Az ilyen üveg a ferdén érkező napsugarakat megtöri, és azokat az abszorberre merőlegesre fordítja.
 
Nem utolsó szempont még a gyártó vagy forgalmazó szolgáltatása sem.

A felsorolt szempontok alapján kijelenthető, hogy a Bramac Naptető síkkollektorok mindenben megfelelnek a legmagasabb minőségi követelményeknek, ezt mutatja a számos hazai, és Nyugat-európában megszerzett minőségi tanúsítás és a 10 éves garancia. Mindemellett a Bramac Kft. vállalja, hogy termékeit díjmentesen szállítja házhoz, és ez alatt nem csupán a kollektor értendő, hanem a legmodernebb tároló- és vezérléstechnika is, hiszen a jelszó: Bramac Solar: mindent egy kézből!

 

Az árakkal, akciókkal kapcsolatban keressen minket!

 

 Forrás: www.bramac-solar.hu

 

 Kapcsolódó cikkek: